مهریه چیست؟
در زمان عقد نکاح، مرد مالی را به همسرش هدیه می کند که به آن مهر المسمی گویند. مهریه با توافق طرفین تعیین می شود. اگر طرفین مهریه را تعیین نکنند و زن مهریه اش را مطالبه کند، دادگاه مهر او را تعیین می کند که به آن مهر المثل گویند.
اما در عقد موقت، تعیین مهریه الزامی است و عدم تعیین آن موجب بطلان عقد است.
مهریه در قانون جدید
از ماده 1080 تا 1087 قانون مدنی به مبحث مهریه اختصاص داده شده است.
طبق این قوانین:
- مقدار مهریه با توجه به توافق و تراضی طرفین معین می شود.
- اگر ضمن عقد نکاح شرط شود که در صورت عدم پرداخت مهریه در مدت مشخص، عقد باطل می شود، عقد و مهر صحیح و شرط باطل خواهد بود.
- به محض وقوع عقد، زن مالک مهریه شده و می تواند در آن تصرف کند.
- برای پرداخت مهریه می توانید اقساطی را مشخص کنید.
- اگر مهریه زن عین معین باشد مثل زمین، خانه، ماشین و مشخص شود که یا قبل از عقد یا بعد از عقد و قبل از تحویل به زن دچار عیب و نقص شده است، شوهر ضامن خواهد بود.
- زن می تواند بعد از عقد از انجام وظایف شویی تا زمان دریافت مهریه خودداری کند و شوهر در این زمان موظف به پرداختنفقه است.
- اگر زن بعد از عقد از شوهر تمکین کند، دیگر نمی تواند به بهانه دریافت مهریه از تمکین خودداری کند اما همچنان مستحق مهریه خواهد بود.
- در عقد دائم تعیین مهریه الزامی نیست و بدون تعیین مهریه عقد صحیح خواهد بود. در این صورت هر گاه زن مهریه اش را مطالبه کند دادگاه با توجه به شرایط خانوادگی زن و شان او مهریه او را مشخص خواهد کرد.
قانون جدید مهریه 110 عدد سکه
اگر مهریه ای که طرفین بر سر آن توافق کرده اند به میزان 110 سکه یا کمتر از آن باشد، شوهر موظف است تمام آن را بپردازد و در صورت عدم توانایی پرداخت یا باید اعسار خود را اثبات کند یا به مجازات حبس محکوم می شود.
طبق قانون جدید محکومیت های مالی، اگر مردی به دلیل عدم توانایی پرداخت مهریه، ادعای اعسار کند، از پرداخت معاف شده و حبس نمی شود مگر زن اثبات کند که شوهرش توانایی مالی پرداخت را دارد.
در گذشته اثبات اعسار با مرد بود او باید به دادگاه ثابت می کرد که توانایی مالی ندارد اما با تصویب قانون جدید زن باید ثابت کند که مرد مال دارد وگرنه ادعا اعسار مرد پذیرفته خواهد شد.
اگر میزان مهریه تعیین شده بیش از 110 سکه باشد، شوهر باید تا 110 سکه را پرداخت کند و برای پرداخت مقدار مازاد بر 110 سکه، زن باید در دادگاه توانایی مالی شوهر را ثابت کند، برای این کار کافی است مالی از شوهر را به دادگاه معرفی نماید.
مهریه بعد از ازدواج دوم
در زمان طلاق مردان موظف هستند که حقوق مالی همسرانشان را تمام و کمال بپردازند، چه این طلاق به صورت توافقی و چه از طرف مرد یا زن واقع شده باشد.
ازدواج مجدد ن باعث قطع پرداخت مهریه نمی شود و حتی با وجود ازدواج مجدد زن، مرد باید مهریه او را به صورت کامل پرداخت کند.
حق جو،حقوق ملکی،قرارداد،ثبت شرکت،خانواده مهریه ,پرداخت ,مالی ,توانایی ,شوهر ,اعسار ,قانون جدید ,توانایی مالی ,ازدواج مجدد ,توانایی پرداخت ,باشد، شوهر منبع
درباره این سایت